Ga naar inhoud

Boek – Welterusten Nederland

Schrijver Marc van der Tier
ISBN: 978-90-484-3375-9 (verkrijgbaar november 2014)

Welterusen NederlandMaar vooruit, we waren goed geluimd en zaten met onze ruggen tegen de zijruitjes van het vliegtuig. 1 Rij links en 1 rij rechts, ongeveer 25 man met een enorme berg materieel tussen ons in. Mijn overbuurman kon ik niet zien en om ervoor te zorgen dat ik niet bedolven werd onder een enorme berg plunjebalen, hield ik beide benen redelijk hoog tegen de stapel aangedrukt. D’r werd wat gedold door af en juist wat extra kracht te zetten tegen die stapel, totdat plotseling een sok uit een volledig afgesloten plunjebaal omhoog dwarrelt. Ik zit vol verbazing te kijken hoe het toch kan dat zo’n ding uit een dichte zak ontsnapt en zie hoe die sok zich vervolgens rustig neervlijt op de baal ernaast. Ik denk nog, ‘Nou die kan straks op zoek naar z’n sok’.
Dan tikt me Roel me aan en zwaait zijn hoofd naar links, me aangevend dat ik die kant op moest kijken.
En tot mijn verbazing zie ik mensen op hun helm gaan zitten. Verdomme, ze proberen me voor mijn ballen te schieten!

Dit boek geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen in Bosnië, het functioneren van het VN hoofdkwartier en de invloed van Politiek en Pers op het verloop van de strijd. De schrijver laat de lezer alle belangrijke momenten door zijn ogen meebeleven. Soms schrijnend, maar ook vol humor, ontvouwt zich een beeld wat een blijvende invloed zal hebben. De schrijver wenst ons aan te sporen tot het nalaten van een erfenis aan onze kinderen en kleinkinderen, waar ze ons dankbaar voor zullen zijn. Dat hij daarvoor enige prominente Nederlanders een forse schop onder de kont moet geven, boeit hem weinig. Voor hem als militair, gaat het belang van de samenleving voor het belang van het individu.

Marc van der Tier MBA is na zijn uitzending nog enige jaren in actieve dienst gebleven. Daarna heeft hij als consultant en interim manager gefunctioneerd. 20 Jaar na zijn terugkeer uit Bosnië werd hij wederom met een enorme dosis stress en hypocrisie geconfronteerd, waarna de sluimerende PTSS zich in al zijn levensverwoestende heftigheid openbaarde. Hij is, zoals hij zelf zegt, niet het slachtoffertype en gaat stevig in de tegenaanval. Dit boek is daarvan het resultaat.

Een gedachte op “Boek – Welterusten Nederland

  1. Pingback: SREBRENICA 20 JAAR LATER: DE ULTIEME KLOKKENLUIDER

Opmerkingen zijn gesloten